Kakaobønner som penger

Kakaobønner som penger
I Maya-riket betø kakao noe helt spesielt. Ikke bare var chocoatl, datidens sjokoladedrikk, en viktig rituell drikk, men selve bønnene ble også brukt som penger.

Akkurat som vi bruker mynter, sedler og kredittkort hadde kakaobønnene en verdi. For 3 kakaobønner kunne du bytte til deg en hare og var du riktig rik, kunne du kjøpe en slave for rundt 100 kakaobønner. En gledespike gikk for 10. Stundom 12.

For de av dere som ikke har sett en kakaobønne før, så ser den slik ut
Den er brun og på størrelse med en liten mynt og er knallhard inni. Den er også utrolig bitter og er i hvert fall tilsynelatende motsatsen til den deilige, søte og forheksende sjokoladen som du kan få hos Den Lille Sjokoladefabrikken. Men det er før du har brent kakaobønnen.

For at bønnene skal utvikle smak, må de nemlig brennes, og i denne prosessen utvikles den særegne sjokoladesmaken som vi kjenner så godt. Bønnene må brennes med omhu og må være i stadig bevegelse for å oppnå jevn brenning. Under brenningen kjenner man en nesten ekstatisk god lukt, litt som kaffe, bare enda deiligere og litt midlere.
 
Noen ganger brenner vi kakaobønner i vårt gamle sjokoladehus på Bærums Verk. Den Lille Sjokoladefabrikken holder nemlig sjokoladekurs.

Da lager vi en grov sjokoladetype helt fra bunnen, på riktig gamlemåten, uten tilsetninger eller annen form for snobberi. Sjokoladen blir usedvanlig deilig, bare litt grovere. Etter kurset får kursdeltagerne ofte med seg noen bønnrer for hjemmebrenning eller for å ta med i butikken for å se om de kan brukes som verdifull mynt på REMA. Hos oss er hvert fall kakaobønner gangbar mynt.

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres